Pompoen, wie houdt er niet van? Tijdens mijn studie Natuurvoedingskok leerde ik dat pompoen de koning is van de groente. Pompoen is verwarmend, voedzaam, gezond en bijna voor ieder type geschikt. Deze studie denkt holistisch en gebruikt Yin en Yang om groentes te categoriseren. Klinkt zweverig maar ik leg je in deze blog een paar interessante dingen uit over deze denkwijze.
Yin en Yang
De natuurvoedingsopleiding baseert zijn denken aan de Japanse denkwijze van de macrobiotiek. Vandaar dat ze in Yin en Yang praten. Simpel gezegd staat Yin voor energie naar buiten, omhoog en licht en Yang voor energie naar binnen, omlaag en zwaar. Zowel mensen als producten zijn in te delen in die types. Suiker is bijvoorbeeld een typisch Yin goedje, net als alcohol en slagroente. Typisch Yang is vlees en groenten zoals bieten, die zijn donker, compact en in de grond. Er wordt gedacht dat je jouw menseigenschappen kan compenseren met voeding. Ben jij een zweverig type dat vaak all-over-the-place is? Dan doen Yang-producten jou waarschijnlijk goed.
“Ben jij zweverig oftewel erg Yin? Dan passen Yang-producten zoals bieten waarschijnlijk goed bij je.”
Sushi!
Nu zijn er een aantal producten die voor iedereen goed zijn. Dat zijn een soort basisproducten die voor alle types goed doen en waar je gezond en stabiel van wordt. Een goed ezelsbruggetje voor deze producten is de sushirol. Die heeft alle juiste ingrediënten en verhoudingen in zich. Namelijk: 40% rijst, 30% groente, 10% eiwit, 10% groente en 10% condimenten. Condimenten zijn bijvoorbeeld pickles of sesamzaadjes maar daar vertel ik zo meer over.
Volle granen
De perfecte macrobiotische maaltijd bestaat dus voor 40% uit rijst of een ander graan. Dat klinkt veel, ook omdat rijst niet altijd als gezond wordt gezien. Traditioneel werd sushi gemaakt van zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Doordat de zemel nog vastzit aan de korrel is dat een stuk gezonder. Je kunt het vergelijken met volkorenproducten. Kies bij granen altijd voor de volkoren variant, dit kan zowel bij pasta als bij couscous. Iedereen vind een andere graan lekker. Ik hou heel erg van boekweit gerst (dit zijn kleine en compacte granen die goed passen bij mijn Yinne gesteldheid). Zilvervliestrijst is zo'n graan die voor iedereen goed is. Het duurt wel lang om deze te koken dus zorg dat je hem een nachtje van tevoren in de week zet.
Koning van de groente
De perfecte macrobiotische maaltijd bestaat dus voor 30% uit groentes. Ook binnen alle groentesoorten kun je variëren naar je eigen gesteldheid. Ben je erg Yang? Eet dan lichte groentes zoals sla of courgette. Ben je erg Yin (zoals ik) ga dan voor zoete aardappel of biet. Afhankelijk van de groentes in het seizoen. Pompoen is zo'n groente die voor iedereen goed is. Daarom wordt hij ook de koning van de groente genoemd. De vrouwelijke tegenhanger? Dat is de rettich of daikon. Die werkt ook voor iedereen.
Eiwitten
Groente en granen vormen de basis voor je maaltijd, daarnaast heb je ook eiwitten nodig. De macrobiotische keuken is veganistisch dus de eiwitten komen niet van dieren of vissen. Er ging voor mij een wereld open, toen ik ontdekte hoeveel veganistische vleesvervangers er zijn. Tofu is de meest voorkomende (gemaakt van sojabonen) maar seitan is ook heerlijk en makkelijk zelf te maken met bloem. Mijn favoriet is de tempeh, die kun je super lang aanbakken zonder dat het aanbrandt. Marineer de tempeh eerst even in sesam- en sojasaus. Heerlijk! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor peulvruchten zoals adukibonen, kikkerwten of linzen.
Zeewier
Zeewier is heilig in de macrobiotische keuken omdat het super gezond is en zorgt voor de zoutige smaak in een vleesloze maaltijd. Voordat ik aan de opleiding begon, kende ik een soort: de nori, bekend van de sushi maar er zijn er veel meer zoals de dulse en wakame. Wakame kun je ook goed meekoken met de rijst, dan hoef je geen zout te gebruiken. Laat hem na gebruik opdrogen en bewaar voor de volgende keer.
Condimenten
De laatste vijf procent van je maaltijd bestaat uit condimenten. Deze zijn voor iedereen anders, net naar wat je nodig hebt. Een voorbeeld van een consument is gemalen zeewier met geroosterde sesamzaadjes en wat zeezout of een frisse zuurkoolpickle. Pickles zijn gefermenteerde groentes. Ze bevatten veel gezonde bacteriën voor je darmen. Als je helemaal lokaal eet, zijn pickles ook heel fijn omdat je dan in de winter nog lekkere zomergroentes kan eten.
Commentaires